Ιωάννης Συμπέθερος

Αναπληρωματικό Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ

Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας

Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Παν. Δυτικής Αττικής
Kαθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μηχανικής και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Υδραυλικών και Γεωτεχνικών Έργων». Διδάσκει ή έχει διδάξει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων στον τομέα της Υδραυλική Μηχανικής: Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Τεχνική Υδρολογία –Αντιπλημμυρικά Έργα,Υδραυλικά Συστήματα, Φράγματα – Υδροδυναμικά Έργα, Θαλάσσια Υδραυλική και Λιμενικά Έργα, Ακτομηχανική και Παράκτια Μηχανική κλπ. Δίδαξε επί σειρά ετών το μεταπτυχιακό μάθημα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων» στο ΠΜΣ «Εφαρμοσμένες Πολιτικές & Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος». Έχει διδάξει επίσης το μεταπτυχιακό μάθημα «Ειδικά Θέματα Λιμενικών & Παράκτιων Έργων» στο ΠΜΣ «Δομοστατικά Έργα».
Αριστούχος Απόφοιτος της Πρώτης Τάξης Αποφοίτησης του Προτύπου Γυμνασίου Πατρών. Κατέχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ, με πολλές διακρίσεις (Bραβείο Διομήδη Κομνηνού, υποτροφίες από το ΙΚΥ), και MSc (ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright) και PhD Πολιτικού (Υδραυλικού) Μηχανικού, από το University of Texas at Austin.
Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης (research fellow) στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Υπεράκτιων Έργων (Offshore Technology Research Center), το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως σε θέματα υπεράκτιων κατασκευών, και μετέπειτα επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Texas A & M (TAMU), College Station. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής εξωτερικού στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, μέσω ενός βραβείου καριέρας που χρηματοδοτήθηκε από τη European Union Secretariat for Research and Development και την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Μετά το ΕΜΠ εργάσθηκε ως συνεργάτης ερευνητής (associate research scientist) στο Texas Engineering Experiment Station (TEES) του TAMU, College Station.
Έχει επίσης υπηρετήσει ως ο πρώτος Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων (Κ.Υ.Υ.),μετέπειτα Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για 4 χρόνια περίπου (2006-09). Ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση και λειτουργία της ΚΥΥ από μηδενική βάση, έχοντας την ευθύνη για τη βιώσιμη διαχείριση, την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας των υδατικών πόρων της χώρας, σε συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις υδάτων, αλλά και την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού των σημαντικών αναπτυξιακών έργων υδατικών πόρων στα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας. Συντόνισε επίσης τη επιτροπή παρακολούθησης της αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας και Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων (2007) που εκπονήθηκε από τον Τομέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ σε συνεργασία με την Κ.Υ.Υ. και παρουσιάσθηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιο Σουφλιά στις 4/3/2008. Υπήρξε τακτικό μέλος, ως Water and Marine Director της Ελλάδας, του European Union Water and Marine Directors’ Forum, στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την Εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για την Προστασία των Υδάτων, της Οδηγίας για τα Υπόγεια Νερά, της Οδηγίας για τη Θαλάσσια
Στρατηγική, της Οδηγίας για την Αντιμετώπιση των Πλημμυρών αλλά και άλλων συναφών οδηγιών, από τα κράτη-μέλη. Εκπροσώπησε τη χώρα ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στα παγκόσμια συνέδρια νερού: 4th World Water Forum, 16-22 March 2006, Mexico City, Mexico, 5th World Water Forum, 16-22 March 2009, Istanbul, Turkey. Ήταν επίσης επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, αναπληρών τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Καλογιάννη, στο Ευρω – Μεσογειακό Υπουργικό Συνέδριο για τα Νερά, the Euro-Mediterranean Ministerial Conference on Water, December 2008, Dead Sea, Jordan.
Συνεργάσθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρο Καλογιάννη ως άτυπος τεχνικός σύμβουλος του για ένα χρόνο (25/6/2012-25/6/2013), με αντικείμενο τα υδραυλικά έργα υποδομής, υδραυλικά έργα Άνω Ρου του Αχελώου, υδραυλικά έργα υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της υδραυλικής μηχανικής και της τεχνολογίας των υδατικών πόρων : υπολογιστική και πειραματική μηχανική των ρευστών και υδραυλική, μηχανική των θαλάσσιων και λιμενικών κατασκευών, καθώς και θέματα τεχνικής υδρολογίας, ποτάμιας υδραυλικής, περιβαλλοντικής διαχείρισης ποταμών, προσομοίωσης και αποτίμησης ζημιών από πλημμύρες κλπ. Τα πρόσφατα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζονται στη διαχείριση ομβρίων υδάτων σε αστικά περιβάλλοντα με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος σε αστικά τετράγωνα και την άμβλυνση πλημμυρικών φαινομένων(με συμμετοχή σε σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ΕΛΙΔΕΚ), αλλά και της βιώσιμης ανακύκλωσης νερού κλπ. Επίσης, το 2020 απενεμήθη σε τριμελή ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχε τo Βραβείο Έρευνας για το Nερό (Water Research Prize), στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (World Architecture Festival, WAF 2020), μετά από διαγωνιστική διαδικασία με πολλές υποψηφιότητες από ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο.
Διατηρεί ερευνητική συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (έχει υπηρετήσει σε τριμελείς επιτροπές διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, συνεργάστηκε σε ερευνητικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος « Θαλής », κλπ).
Από το Σεπτέμβριο του 2019 είναι αναπληρωματικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και της Επιτροπής Ερευνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από 31/10/2022 αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ.