3η Έκθεση PATRAS IQ 2016
15-17 Απριλίου 2016
H 3η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας, τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» της Πάτρας, κατά το διάστημα 15-17 Απριλίου 2016.
Η έκθεση τιμήθηκε με το Βραβείο Education Business Awards 2016 του θεσμού που επιβραβεύει τις καλές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης, λαμβάνοντας Έπαινο στην κατηγορία Γ.5 Συνεργασία με Επιχειρηματικούς Φορείς και Οργανισμούς.
Η έκθεση παρουσίασε μια εντυπωσιακή ποικιλία προϊόντων που αποτέλεσαν το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαπληκτίζονται με τους δημιουργούς αυτών των καινοτόμων προϊόντων και να εμπνεύσουν νέες ιδέες. Ομιλίες κορυφαίων ειδικών και ενδιαφέροντα εργαστήρια πρόσφεραν στους συμμετέχοντες μια βαθιά κατανόηση των τελευταίων εξελίξεων στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου μας UP FM έκανε εκπομπή από το χώρο της Έκθεσης που περιλάμβανε συνεντεύξεις νέων ερευνητών και επιχειρηματιών. Επιπλέον, τις ημέρες διεκπεραίωσης της έκθεσης, διεξήχθη πρωτογενής έρευνα, με την μορφή συμπλήρωσης ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, με τη βοήθεια εργαλείων αξιολόγησης της εταιρίας IQaccess.
Η έκθεση αποτέλεσε μια επιτυχημένη πρωτοβουλία που δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων στον τομέα της καινοτομίας. Αυτό το γεγονός ανοίγει τον δρόμο για μια λαμπρή καινοτόμο μέλλουσα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την επιτυχία σε όλους τους τομείς.
Στη Patras IQ 2016, έδωσαν το παρών ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτελείο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (ΤΕΙ Ηπείρου) καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημίων και φορέων αναδιανομής καινοτομίας.
Επιπλέον, τις ημέρες διεκπεραίωσης της έκθεσης, διεξήχθη πρωτογενής έρευνα, με την μορφή συμπλήρωσης ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, με τη βοήθεια εργαλείων αξιολόγησης της εταιρίας IQaccess.
Η προηγούμενη έκθεση σε αριθμούς
Στη PATRAS IQ 2016 συμμετείχαν 90 εκθέτες, σε 70 εκθεσιακά περίπτερα.
Στη PATRAS IQ 2016 συμμετείχαν 90 εκθέτες, σε 70 εκθεσιακά περίπτερα από 17 φορείς, 26 ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες του Παν. Πατρών, 10 επιχειρήσεις (στην πλειοψηφία τους start-ups), 9 ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 4 ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες του ΕΑΠ και 9 ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πραγματοποιήθηκαν 6 εκδηλώσεις/ ομιλίες και 2 φοιτητικά workshops.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε B2B / matchmaking event με την οργανωτική βοήθεια του δικτύου μεταφοράς τεχνογνωσίας πράξη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την υποστήριξη της διοργάνωσης αυτής συνέβαλαν ενεργά 70 εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους απλόχερα για να διασφαλίσουν την επιτυχία της εκδήλωσης.
Οι εθελοντές αυτοί ανέλαβαν πολλές διάφορες αρμοδιότητες, από την υποδοχή και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων μέχρι την στήριξη τους στους ομιλητές και στην οργανωτική ομάδα της έκθεσης. Ο συνδυασμός τους από γνώσεις, δεξιότητες και ενέργεια έδωσε ζωή σε αυτήν την εκδήλωση και επέτρεψε την δημιουργία μιας πλούσιας εμπειρίας για όλους τους συμμετέχοντες.
Στην έκθεση, κατέγραψαν την επίσκεψή τους 3.000 καταγεγραμμένοι επισκέπτες αποτελώντας εκπρόσωποι φορέων, ιδιώτες κτλ. με την συμπλήρωση σχετικού παρουσιολογίου στην κεντρική γραμματεία. Συνολικά, οι επισκέπτες της έκθεσης υπολογίζονται περίπου στο διπλάσιο των καταγεγραμμένων, δηλαδή περί τις 5.000.
Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Στη Έκθεση PATRAS IQ 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά και τις τρεις ημέρες διεξαγωγής 9 εκδηλώσεις σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Στη Έκθεση PATRAS IQ 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά και τις τρεις ημέρες διεξαγωγής 9 εκδηλώσεις σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
Την Παρασκευή 15/04: Η έκθεση PATRAS IQ 2016, ξεκίνησε με την υποδοχή και ξενάγηση μαθητών στον χώρο της έκθεσης. Στη συνέχεια, διεξάχθηκε η τελετή έναρξη της έκθεσης με την συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Μουσικού Σχολείου Πατρών. Στο τέλος της ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης όπου και ακολούθησε σχετική δεξίωση.
Την δεύτερη μέρα της έκθεσης, το Σάββατο 16/04 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συνεδρίες: Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με τίτλο «Η σημασία της προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στις καινοτόμες επιχειρήσεις» από την προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης & Διάδοσης της Καινοτομίας, Δρ. Π. Γκαγκανάτου, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τον Δρ. Γ. Τζαμτζή, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας Δίκτυο ΠΡΑΞΗ /ΙΤΕ. Η δεύτερη παρουσίαση της ημέρας είχε τίτλο «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» όπου ομιλητές ήταν ο κ. Δημήτρης Καραβίδας, Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Ο κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού ΓΓΕΤ. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση από τους, Κ. Αρίστο Δοξιάδη, Οικονομολόγο των Πανεπιστημίων Harvard και Λονδίνου, και εταίρος του Openfund, κ. Πολυχρονόπουλο Κων/νο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών και κ. Πολύζο Δημοσθένη, καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Έρευνα: Από το Εργαστήριο στην Επιχείρηση».
Παράλληλα των εκδηλώσεων της δεύτερης ημέρας λάμβανε χώρα και το φοιτητικό Workshop «Business Planning» από την φοιτητική ομάδα Co.Mv.o.S.
Τέλος την Κυριακή 17/4 πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες, η πρώτη ομιλία από τον κ. Αρσένη Σπυρίδων, Στέλεχος Business Banking /ΕΤΕ με τίτλο «Χρηματοδοτικά Εργαλεία Επιχειρήσεων» και η δεύτερη από τους IP Consultants, κ. Δοϊνάκης Δημήτρης και κ. Δημουλάς Γεώργιος με τίτλο «Κόστος Κατοχύρωσης Διπλ. Ευρεσιτεχνίας, Βιομηχανικών Σχεδίων & Εμπορικών Σημάτων». Το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε και το τέλος της 3ης Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ 2016.
Παράλληλα των εκδηλώσεων της δεύτερης αλλά και της τρίτης ημέρας έλαβε χώρα και το φοιτητικό Workshop «Business Planning» από την φοιτητική ομάδα Co.Mv.o.S. .