25, 26 και 27 Nοεμβρίου 2023
Η πιο σημαντική έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας επιστρέφει, με φυσική παρουσία, στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τη διεξαγωγή της 8ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή ορίζοντας ως ημερομηνίες τις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου του 2023. Η Έκθεση παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα καθώς και προϊόντα που έχουν προκύψει μέσα από την συνεργασία καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς. Παράλληλα πραγματοποιούνται δράσεις ανοιχτές στο κοινό, με θέμα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2012 και που έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών σε εθνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με βασικό άξονα την ανάπτυξη της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα για τη μεταφορά καινοτομίας και προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και την καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας σε φοιτητές, ερευνητές και μαθητές, η Patras IQ έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου.
Μετά από δύο χρόνια, καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους παραγωγικούς φορείς και σε εκπροσώπους επενδυτών, επιχειρηματιών και ιδιωτών τα αποτελέσματα των ερευνών τους, νέα προϊόντα και τεχνολογίες, με στόχο την αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών funds αλλά και την αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών. Στο σχεδιασμό της οργανωτικής επιτροπής προβλέπεται η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων και workshops, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην κύρια έκθεση.
Στην έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι αναπτυξιακοί φορείς, νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί, συνεργατικά σχήματα με από κοινού συμμετοχή φορέων (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις). Σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.
Υποστηρικτικά εργαλεία ώθησης και ανάπτυξης της Patras IQ θα αποτελέσουν:
- To πρόγραμμα ΜΕΤΩΝ για την Υποστήριξη ∆ράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής ∆ραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
- Η δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την σύνδεσή τους με την πραγματική οικονομία και την καθοδήγηση των ερευνητών στην αξιοποίηση μεθόδων προστασίας / εκμετάλλευσης της διανοητικής ιδιοκτησίας – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
- Η ΥΠΑΤΙΑ, μέσω της οποίας Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων -∆ιόφαντος, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών -ΕΠΠ, και το ΙΕΧΜΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να διευκολύνουν όλα τα βήματα που οδηγούν στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Στην Patras IQ θα συμμετέχουν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην ∆υτική Ελλάδα: το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας. Η Έκθεση Patras IQ διοργανώνεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.