8η Έκθεση PATRAS IQ 2023

25-27 Νοεμβρίου 2023

Η 8η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, επέστρεψε στην φυσική της μορφή στις 25, 26 & 27 Νοεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έκθεση αποτέλεσε πλατφόρμα συζήτησης μεταξύ της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, του παραγωγικού τομέα καθώς και των συμμετεχόντων φορέων, περιλαμβανομένων υπουργείων, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων και περιφερειακών αρχών. Επίσης, υποστηρίχθηκε επίσης με εικονικό τρόπο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχοντας στους εκθέτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν είτε με παράλληλο ψηφιακό περίπτερο είτε αποκλειστικά μέσω αυτού.

Οι συμμετέχοντες ψηφιακοί εκθέτες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο τύπους ψηφιακού περιπτέρου με τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές ώστε να το διαμορφώσουν, αξιοποιώντας τα καταλληλότερα διαθέσιμα μέσα. Ενσωματώνοντας κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, επιδίωξαν την αποτελεσματική προβολή και διάχυση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, καινοτόμων ιδεών, αλλά και των πιλοτικών προϊόντων τους.

Πέρα από το εκθεσιακό μέρος, η 8η Patras IQ 2023 ανέδειξε ένα εξαιρετικά πολυδιάστατο πρόγραμμα συνεδριών. Όλες οι συνεδρίες   πραγματοποιήθηκαν και διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της έκθεσης υποστηριζόμενες από παράλληλη ζωντανή μετάδοση.

Με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε πολυδιάστατους τομείς, εκπροσώπους καινοτόμων εταιρειών και διακεκριμένους επιστήμονες, οι συνεδριακές δραστηριότητες κάλυψαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ενέπνευσαν την ανταλλαγή ιδεών, προσφέροντας μια πολυποίκιλη εμπειρία για τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η προηγούμενη έκθεση σε αριθμούς

Η 8η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ φιλοξένησε φιλοξένησε 76 εκθέτες  με φυσική παρουσία και 30 εκθέτες με ψηφιακή παρουσία σε 8 θεματικές περιοχές.

Η 8η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ φιλοξένησε 76 εκθέτες  με φυσική παρουσία και 30 εκθέτες με ψηφιακή παρουσία σε 8 θεματικές περιοχές από τις οποίες η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν στις ΤΠΕ / Διαδικτυακές εφαρμογές / Τεχνητή νοημοσύνη / Μικροτεχνολογία αλλά και στις Υπηρεσίες / Διοίκηση Επιχειρήσεων / Δημόσια Διοίκηση / ΜΜΕ.

Από τις 81 συνολικά συμμετοχές οι 29 ήταν από Πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια (22 συμμετοχές από Πανεπιστήμιο Πατρών, 3 από ΕΑΠ, 2 του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 1 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1 Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας), 10 συμμετοχές από Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα, 19 συμμετοχές από επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (startups), 3 συμμετοχές από θερμοκοιτίδες /επιταχυντές, 10 συμμετοχές από φορείς/οργανισμούς, 6 συμμετοχές από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς (ΚοινΣΕπ)/ΜΚΟ/Εθελοντικές Οργανώσεις και 4 απο Τύπο & ΜΜΕ (ΕΡΤ, Εφημερίδα Πελοπόννησος, the Best και Ιονιαν TV).

Πραγματοποιήθηκαν 38 παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 195 ομιλητές εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, funds – επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Πραγματοποιήθηκαν 2 Training sessions για φοιτητές και φιλοξενήθηκαν 3 pitching events (διαγωνισμοί με παρουσίαση επιχειρηματικής ιδέας).

Το κανάλι της Patras IQ στο YouTube, το οποίο κάλυπτε την ζωντανή μετάδοση όλων των συνεδριών στις τέσσερεις αίθουσες της έκθεσης, δέχτηκε πάνω από 2.400 προβολές. Επομένως, πάνω από 2.400 θεατές παρακολούθησαν τις συνεδρίες είτε ζωντανά είτε εκ των υστέρων, εκ των οποίων το 60,6% του συνόλου ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 39,4% ήταν γυναίκες.

Συνολικά η ιστοσελίδα της Patras IQ (patrasiq.gr) από την κυκλοφορία της, Νοέμβριος 2023, εξυπηρέτησε 4.900 μοναδικούς επισκέπτες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πολυδιάστατο πρόγραμμα των συνεδριών και των τριών ημερών της έκθεσης καθώς και για τους εκθέτες οι οποίοι ήταν παρόντες στην Έκθεση. Ενώ αντίστοιχα, τις τρείς ημέρες διεξαγωγής της έκθεσης 25, 26, 27 Νοεμβρίου και την ημέρα προετοιμασίας, 24 Νοεμβρίου, η ιστοσελίδα εξυπηρέτησε πάνω από 2.000 μοναδικούς επισκέπτες. Ο συνολικός αριθμός σελίδων που προβλήθηκαν στην ιστοσελίδα της Patras IQ, ανέρχεται στις 23.387 προβολές και αντίστοιχα το διάστημα των παραπάνω τεσσάρων  ημερών προετοιμασίας και διεξαγωγής της έκθεσης, πάνω από 10.300 προβολές. Ενώ οι δύο δημοφιλέστερες σελίδες μετά την αρχική είναι η σελίδα του Προγράμματος Ομιλιών και η σελίδα της ζωντανής μετάδοσης, Live Streaming.

Περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες της φετινής Έκθεσης Patras IQ 2023, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα για καινοτόμες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, επιχειρήσεις και άλλους ιδιωτικούς φορείς, καθώς και για προϊόντα που προέκυψαν από τη σύμπραξη και τη συνεργασία καινοτόμων επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς.

Σημαντικός ήταν ο αριθμός των μαθητών που επισκέφθηκαν οργανωμένα την έκθεση με τα σχολεία τους. Πιο συγκεκριμένα, πέντε σχολεία της περιφέρειας και περισσότεροι από 150 μαθητές, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο και να λάβουν πληροφορίες από τους εκθέτες για το προϊόν ή την ιδέα τους, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, ομιλίες, όπως επίσης και επιδείξεις ρομποτικής και άλλων τεχνολογιών (πχ. drones).

Για την υποστήριξη των εργασιών της έκθεσης έλαβαν μέρος περισσότεροι από 120 εθελοντές/τριες-φοιτητές/τριες, όπου για ακόμα μια χρονιά έδωσαν δυναμικά το παρόν κατά τη διάρκεια, αλλά στην διαδικασία προετοιμασία της 8ης Έκθεσης Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας. Η πολύτιμη συμβολή των εθελοντών αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχίας της Patras IQ. Με την αφοσίωση και την ενέργειά τους, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον γεμάτο δυναμισμό και έμπνευση, ενισχύοντας την πνευματική ανταλλαγή και την ανάπτυξη κοινοτήτων που ενώνονται για την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Ευγνώμονες για την αφοσίωσή τους, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία προς μια κοινή επιτυχία.

0
Επισκέπτες
0
Εκθέτες
0
Ψηφιακά Περίπτερα
0
Ομιλητές
0
Συνεδρίες
0
Εθελοντές

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ,

η οποία πραγματοποιήθηκε από 25-27 Νοεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Έκθεση Patras IQ -και το Πολυσύνεδριο που τη συνοδεύει- διοργανώθηκε φέτος για 8η φορά, με τη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, επιστημονικών και ερευνητικών εργαστήριων που παρουσίασαν ώριμες και καινοτόμες ιδέες καθώς επίσης και με τη συμμετοχή φορέων υποστήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας και εδραιωμένων επιχειρήσεων που αναγνωρίζουν την συμβολή της Καινοτομίας στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη και την διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος.

Κατά τη διάρκειά της, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και σημαντικοί συντελεστές υποστήριξης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και ξένων πρεσβειών.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια εντυπωσιακή ποικιλία συνεδριών με γνώμονα την καινοτομία. Ξεχώρισε η συνεδρία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αναφορικά με Νομικά Θέματα Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας: AI- Ίδρυση Επιχείρησης- Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων, όπως και η παρουσίαση του project «INTECMED» από το Επιμελητήριο Αχαΐας και η καθοδήγηση σχετικά με τίτλο «Πως Συμμετέχω σε έναν Διαγωνισμό Καινοτομίας» από το Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Πραγματοποιήθηκε επίσης, training session σχεδιασμένο για φοιτητές, με επίκεντρο τα soft skills τα οποία είναι ουσιώδη για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Συνεχίστηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις για θέματα τα οποία κάλυπταν την σχέση της καινοτομίας με τομείς ρητά συνδεδεμένους με την έρευνα, την εκπαίδευση καθώς και τον τομέα της παραγωγής. Πραγματοποιήθηκε pitching event με τις παρουσιάσεις ιδεών των ομάδων που αναπτύχθηκαν μέσω της δράσης ΜΕΤΩΝ, στο πλαίσιο Υποστήριξης Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Τελετή Έναρξης περιλάμβανε κεντρική ομιλία από την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου. Προλόγισε και συντόνισε ο Καθηγητής Δημήτρης Μούρτζης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Patras IQ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Αχαΐας κύριος Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο κύριος Αντώνιος Στασής, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Αχαΐας κύριος Ιάσονας Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κύριος Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, κύριος Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο κύριος Δημήτρης Κατσαρός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κύριος Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ, Καθηγητής κύριος Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Αχαΐας και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ κύριος Πλάτων Μαρλαφέκας και ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ, καθηγητής κύριος Παύλος Αβραμίδης. Μετά την Τελετή Έναρξης ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Έκθεσης από την Οργανωτική Επιτροπή.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 17 παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνεδριακό σκέλος της ημέρας ξεκίνησε το πρωί με την εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα του κύριου Αντώνιου Στασή, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η καινοτομία στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας». Το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε την εκδήλωση με τίτλο «Μεταφορά Τεχνολογίας & Τεχνογνωσίας στα Πανεπιστήμια», ακολούθησε η συνεδρία του Προγράμματος Στήριξης Επιχειρηματικότητας, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Χρηματοδότηση και Καινοτομία», παράλληλα η Renesas Electronics παρουσίασε την συνεδρία με τίτλο «Κάνουμε την ζωή μας άνετη». Αμέσως μετά ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Καινοτομία & Παραγωγική Διαδικασία» δύο Πατρινών εταιρειών, της Rezos Brands και της Coffee island. Το συνεδριακό πρόγραμμα συνέχισε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρα με παρουσίασες του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του συνδέσμου Hellenic Emerging Technologies Industry Association- HETiA, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Διεύθυνσης Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος». Τέλος, ξεχώρισε το σεμινάριο και το pitching event του έργου SPREAD2INNO, στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές από διεθνείς πεδία, σε συντονισμό του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, αλλά και το Training session: Soft Skills που διοργανώθηκε για φοιτητές και συντονίστηκε από δύο φοιτητικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και τελευταία ημέρα της 8ης Patras IQ, το συνεδριακό πρόγραμμα ξεκίνησε με την εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «H Σημασία των Γραφείων Διασύνδεσης στα Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάσεις των παρακάτω εταιρειών: Deloitte Business Solutions,  Ernst & Young,  Kotronis Packaging,  Dynacomp, Althom Engineering, Irida Labs, Neurosoft SA. Κατά την διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεδρίες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ITE/IEXMH) με τίτλο: «40 ΧΡΟΝΙΑ ΙΤΕ: Μια Παράδοση Καινοτομίας», από το Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα τις Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών στην Πρωτογενή Παραγωγή, από το Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, CSR Hellas με θέμα «Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα και Πρακτικές Εφαρμογής Σύμφωνα με το Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο της Ε.Ε.». Πραγματοποιήθηκε επίσης συνεδρία με τίτλο «Πώς η Deloitte στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην πράξη» από την ίδια την εταιρεία. Το κέντρο «ΑΘΗΝΑ» παρουσίασε τις Δράσεις του στην Καινοτομία και για δεύτερη ημέρα του το έργο SPREAD2INNO πραγματοποίησε σεμινάριο και pitching event, με τίτλο «Προοπτικές και Συμβουλές Εμπειρογνωμόνων για την Ενίσχυση και Επέκταση των Δράσεων των Νεοφυών Επιχειρήσεων». Ενώ στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση των Τεχνολογιών που Παρήχθησαν στα Πλαίσια του Προγράμματος «SUNSETS».

Η 8η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ,  έληξε επίσημα με την συνεδρία της σύμπραξης ΥΠΑΤΙΑ – ΣΥμΠραξης ΚαινοτομίΑς ΕπιχειρημαΤΙκότητΑς, με τίτλο «Συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα» ενισχύοντας το όραμα της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Στην τελευταία αυτή συνεδρία συμμετείχαν, ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Καθηγητής κύριος Σπύρος Συρμακέσης μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Καθηγητής κύριος Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο κύριος Βασίλειος Λουκόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, ο κύριος Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), ο κύριος Δημήτριος Σερπάνος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», ο κύριος Θεόφιλος Ιωαννίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), ο κύριος Φωκίων Α. Ζαιμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, η κυρία  Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια του “egg – Enter.Grow.Go” της Eurobank, ο κύριος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος ΔΣ Επιμελητηρίου Αχαΐας και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Patras IQ, ο κύριος Βασίλης Κυριακόπουλος, Διευθυντής FrieslandCampina Hellas, ο κύριος Ιωάννης Κικίδης, Global Ecosystem Lead στη Renesas Electronics, ο κύριος Γεώργιος Κλεάνης Principal, Consulting (Core Business Operations) της Deloitte και ο κύριος Μιχάλης Τζωρτζής, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ).

Διοργάνωση

Εγγραφείτε στο newsletter μας