5η Έκθεση PATRAS IQ 2018
27 – 29 Απριλίου 2018
H 5η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27-29 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο Δ. Τόφαλος της Πάτρας.
Οι εκθέτες παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά τους, τα αποτελέσματα της έρευνας που παράγονται στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν στην φετινή διοργάνωση τα συνεργατικά περίπτερα (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) τα οποία παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η προηγούμενη έκθεση σε αριθμούς
Στη PATRAS IQ 2018 συμμετείχαν 86 εκθέτες, σε 77 εκθεσιακά περίπτερα
εκ των οποίων τα 4 ήταν συμμετοχές με συνεργατικά περίπτερα.
Συνολικά συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις/τεχνοβλαστοί, 10 φορείς/οργανισμοί, 32 ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες (21 συμμετοχές από Πανεπιστήμιο Πατρών, 3 από ΕΑΠ, 4 του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 1 ΤΕΙ Ηπείρου, 1 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1 ΙΝΒΙΣ Αθηνά και 1 ΙΤΥΕ Διόφαντος), 7 Πανεπιστημιακές Δομές (5 του Πανεπιστημίου Πατρών, 1 ΕΑΠ και 1 ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 4 Φοιτητικές επιστημονικές ομάδες (3 του Πανεπιστημίου Πατρών και 1 της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης), 2 Περίπτερα με νικητές επιχειρηματικών διαγωνισμών (1 από διαγωνισμό του ΕΑΠ-ΤΕΙΔΕ και 1 από Παν. Πατρών σε συνεργασίας με POS4work) και 4 ΜΜΕ (Σύμβουλος, Εφημερίδα Πελοπόννησος, the Best και Ιονιαν TV).
Πραγματοποιήθηκαν 13 παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 71 ομιλητές εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, funds – επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φιλοξενήθηκαν 2 pitching events με διαγωνιζόμενες φοιτητικές ομάδες, πραγματοποιήθηκαν 6 βραβεύσεις (βραβεία με οικονομική ενίσχυση αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης για την μετέπειτα εξέλιξή τους) και συνολικά συμμετείχαν 15 κριτές, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων, φορέων χρηματοδότησης αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την υποστήριξη των εργασιών της έκθεσης έλαβαν μέρος 100 εθελοντές-φοιτητές
από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
που για ακόμα μια χρονιά έδωσαν δυναμικά το παρόν κατά τη διάρκεια, αλλά και στην προετοιμασία της έκθεσης.
Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Για πέμπτη χρονιά και με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας -Patras Innovation Quest (Patras IQ), από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» στην Πάτρα.
Την Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 την έκθεση Patras IQ εγκαινίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, που μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας και τη σημασία των νέων τεχνολογιών. Το Επιμελητήριο Αχαΐας διοργάνωσε εκδήλωση την ίδια ημέρα με θέμα «Καινοτομία και Γαλάζια Ανάπτυξη» στην οποία εκδήλωση μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν Καλές Πρακτικές Καινοτομίας και προοπτικές Γαλάζιας Ανάπτυξης». Ο Καθ. Pavol Šajgalík, Πρόεδρος της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Iveta Hricova επισκέφθηκαν την έκθεση και έδωσαν ομιλίες για τις εμπειρίες της χώρας τους σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EquiFund), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας καθώς το Envolve Entrepreneurship (πρώην Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας). Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η επίσκεψη στην Έκθεση των μελών και του Προέδρου του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) το πρωί της Παρασκευής όπου και ξεναγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και συνομίλησαν με τους εκθέτες.
Στην κεντρική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών το Σάββατο 28 Απριλίου το απόγευμα, με θέμα «Από την ιδέα και το εργαστήριο στο καινοτόμο προϊόν» παρουσιάστηκαν τόσο οι δυνατότητες χρηματοδότησης (Equifund, Uni. Fund, Big Pi, Metavallon, NBG Businnes Seeds κ.λπ.) και οι δράσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων (Corallia, ΕΠΙ.νοώ, Orange Grove, In4Capital κ.λπ.), όσο και οι ανάγκες των φοιτητών για την στήριξη των επιχειρηματικών τους βημάτων. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες από τους Κατερίνα Πραματάρη, Βασίλη Μακιό, Αρίστο Δοξιάδη, και άλλους. Επίσης, η Karina Sotnik, διευθύντρια Business Incubation του οργανισμού City Science Center της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μίλησε για την καινοτομία, τις startups και την αμερικανική αγορά στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Γραφείου Υποστήριξης Ερευνών του ΕΑΠ και με τίτλο «Εκδήλωση για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα». Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Η παρουσία του ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου: Συνέργειες και επόμενα βήματα», ενώ είχε προηγηθεί εκδήλωση της Περιφερειακής Δ/νσης Δ.Ελλάδας με τίτλο «Τα επιτεύγματα των μαθητών της Περιφέρειας στην εκπ/κη ρομποτική».
Στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα η «4η Βιομηχανική Επανάσταση – Ψηφιακή Στρατηγική», μια διοργάνωση του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος ενώ το απόγευμα στην ίδια αίθουσα με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΙΤΥΕ «Διόφαντος», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα μέσα από τοπικές και διεθνικές δράσεις».
Τέλος, την Κυριακή 29/4 πραγματοποιήθηκαν 2 μεγάλες εκδηλώσεις και φιλοξενήθηκαν δύο μεγάλα pitching events, με διαγωνιζόμενες φοιτητικές ομάδες. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Patras IQ με θέμα την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς, με ομιλίες από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα, καθώς και ομιλητές από δήμους και ερευνητικούς φορείς σχετικά με τις ευκαιρίες των νέων δικτύων στις πόλεις μας. Η δεύτερη εκδήλωση αποτελούσε συνδιοργάνωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του ΕΑΠ και είχε τίτλο «Η επιχειρηματικότητα είναι γένους θηλυκού». Τα 2 pitching events που φιλοξενήθηκαν είχαν μεγάλη επιτυχία και την αποδοχή του κοινού. Ο πρώτος διαγωνισμός, διοργανώθηκε από το Hult Prize GREECE, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητών από το 2010, όπου ο φετινός εθνικός τελικός πραγματοποιήθηκε στην Patras IQ ενώ στον δεύτερο με τίτλο «reSTART U.P Final Pitching» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων της προ-θερμοκοιτίδας του Πανεπιστημίου Πατρών και του POS4work και βραβεύτηκαν τα πιο ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν.
Την ευθύνη της οργάνωσης του Patras IQ είχε επιτροπή στελεχών από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση, με την σημαντική υποστήριξη των 100 εθελοντών-φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.