6η Έκθεση PATRAS IQ 2019

12 – 14 Απριλίου 2019

H 6η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 12-14 Απριλίου 2019 στον Νότιο Λιμένα Πατρών, κτηριακό συγκρότημα Β1 του ΟΛΠΑ (εκθεσιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων/σεμιναρίων) και στο Royal Theater (χώρος εγκαινίων, ομιλιών και παράλληλων εκδηλώσεων).
Η φετινή διοργάνωση είχε ως αποτέλεσμα να φέρει, για μία ακόμη χρονιά, το ερευνητικό δυναμικό με τον επιχειρηματικό κόσμο πιο κοντά στην ανταλλαγή ιδεών, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως για ώριμες ιδέες που έχουν παραχθεί στους κόλπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Κέντρων”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία συνεχίζει ως εξής:

“Κατά τη διάρκειά της, πλήθος εκθετών παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονείται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και καινοτόμες επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με επικεφαλείς μεγάλων funds (χρηματοδοτικών κεφαλαίων) για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους. Η εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, κατέδειξε πως η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και σημαντικοί συντελεστές υποστήριξης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και ξένων πρεσβειών.
Η έκθεση PATRAS IQ αποδεικνύει πως είναι ο κινητήριος μοχλός που, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, θα οδηγήσει την επιχειρηματικότητα αλλά και την οικονομία της περιφέρειάς μας σε ρυθμούς ανάπτυξης με όχημα την παραγόμενη γνώση και την έρευνα.

Η προηγούμενη έκθεση σε αριθμούς

Η 6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ φιλοξένησε 81 εκθέτες σε 11 θεματικές περιοχές από τις οποίες η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν στις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στην Εκπαίδευση αλλά και στην περιοχή της Αγροδιατροφής -Πρωτογενή Τομέα- Τρόφιμα.

Από τις 81 συνολικά συμμετοχές οι 29 ήταν από Πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια (22 συμμετοχές από Πανεπιστήμιο Πατρών, 3 από ΕΑΠ, 2 του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 1 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1 Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας), 10 συμμετοχές από Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα, 19 συμμετοχές από επιχειρήσεις/τεχνοβλαστούς (startups), 3 συμμετοχές από θερμοκοιτίδες /επιταχυντές, 10 συμμετοχές από φορείς/οργανισμούς, 6 συμμετοχές από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς (ΚοινΣΕπ)/ΜΚΟ/Εθελοντικές Οργανώσεις και 4 απο Τύπο & ΜΜΕ (ΕΡΤ, Εφημερίδα Πελοπόννησος, the Best και Ιονιαν TV).
 Πραγματοποιήθηκαν 22 παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 67 ομιλητές εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, funds – επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Φιλοξενήθηκαν 3 pitching events (διαγωνισμοί με παρουσίαση επιχειρηματικής ιδέας): 
Το “Restart-up Patras”, με διοργανωτή το Pos4work & το Πανεπιστήμιο Πατρών, το “Agroinnoeco Balkan Med Programme” συνδιοργάνωση του Επιμελητήριου Αχαΐας, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τέλος το “Startup Weekend powered by Google Entrepreneurs (#SWpatras)” με διοργανωτή την Growth Mindset. Συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών ήταν: φοιτητές αλλά και άτομα και ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πρωτότυπες ιδέες. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν 57 επιχειρηματικές ιδέες και στους 3 διαγωνισμούς, μέλη των ομάδων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία οι οποίοι 9 από αυτούς βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες (3 νικητές από κάθε διαγωνισμό). Οι επιχειρηματικές ιδέες αξιολογήθηκαν από συνολικά 24 κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς, startups, πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και επενδυτικά funds οι οποίοι έδωσαν πολύτιμο feedback στις ομάδες για να συνεχίσουν τις ιδέες τους. 
Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) b2b συναντήσεις χρονικής διάρκειας 30 λεπτών, προγραμματισμένες και εξατομικευμένες.

0
Περίπτερα
0
Παράλληλες εκδηλώσεις
0
Ομιλητές
0
Επισκέπτες

Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία του UPFM του Πανεπιστημίου Πατρών με το Webradio του ΕΑΠ

όπου κάλυψαν σε ζωντανή μετάδοση και τις 3 μέρες τις εργασίες της έκθεσης με συνεντεύξεις των εκθετών αλλά και των διοργανωτών.

Τέλος, για την υποστήριξη των εργασιών της έκθεσης έλαβαν μέρος 150 εθελοντές-φοιτητές

από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

που για ακόμα μια χρονιά έδωσαν δυναμικά το παρόν κατά τη διάρκεια, αλλά και στην προετοιμασία της έκθεσης.

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ,

η οποία πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Απριλίου 2019 στον Νότιο Λιμένα της πόλης.

Κατά τη διάρκειά της, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και σημαντικοί συντελεστές υποστήριξης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και ξένων πρεσβειών.

Κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, οι ομιλητές, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ και Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, κα. Σία Αναγνωστοπούλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης τόνισαν τους στόχους που θέτει κάθε χρόνο η έκθεση, με τον πιο σημαντικό να είναι η ένθερμη αποδοχή του θεσμού τόσο από τους φορείς όσο και από τους πολίτες. Ακολούθησε η βράβευση της κας Σίας Αναγνωστοπούλου Αν. Υπουργού Εξωτερικών από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, καθώς και η βράβευση του κ. Βασιλείου Μακιού, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιδρυτή Corallia από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τακτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα.

Την ίδια ημέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: “Δημιουργικά Οικοσυστήματα. Εικόνες από την Ευρώπη και Προεκτάσεις”, στο πλαίσιο του έργου CREADIS3 – Interreg Europe, Διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκαν 10 παράλληλες εκδηλώσεις: το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε την εκδήλωση με θέμα: «Ιστορίες Επιτυχίας», με ομιλητές τους κ.κ. Π. Αντωνακάκη (CEO – Multiwave Technologies AG), Α. Δοξιάδη (Εταίρο Big Pi), Σ. Κόκκινο (CEO – FEAC Engineering), Κ. Μηχανετζή (CEO – Syllipsis Corporation), Β. Νάση (Αν. Καθηγητή, Drexel University και Πρόεδρο – CEO Netronix, Inc.) και Δ. Φωτιάδη (Καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνιδρυτή της PD Neurotechnology Ltd.). Ενώ, στην ίδια αίθουσα το μεσημέρι, με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Β’ Κύκλου υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων, στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ). Την ίδια ημέρα, στην Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων Royal Theater πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση του ΙΝ.ΒΙ.Σ με θέμα “Κυβερνοασφάλεια: Πολιτική και Τεχνολογία”.

Στις άλλες δυο αίθουσες του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις: “Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη Μεταφορά Τεχνογνωσίας” με γνωστά Funds να συμμετέχουν στην εκδήλωση μια διοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ακολούθησαν οι εκδηλώσεις: «Καινοτόμες Διαδικτυακές Εκπαιδευτικές Εφαρμογές», «EduWeb: Παιδιά σε ρόλο εκπαιδευτή για τους ψηφιακά 12 αναλφάβητους ενήλικες» εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ), ακολούθησε το «Demo Day της προθερμοκοιτίδας RE-STARTUP Patras» μια διοργάνωση του POS4WORK & Πανεπιστήμιο Πατρών στην οποία περισσότεροι από 40 νέοι εν δυνάμει entrepreneurs παρουσίασαν τις ιδέες τους. Στη συνέχεια η φοιτητική ομάδα EESTEC, πραγματοποίησε 2ωρο σεμινάριο: «Workshop on Entrepreneurship in Industry 4.0» με κύριο ομιλητή τον Βασίλειο Νάση, Αναπληρωτή Καθηγητή, Drexel University & Πρόεδρος – CEO Netronix, Inc. Η μέρα έκλεισε με συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων ΣΘΕΤ & του Ελληνικού Υδατικού Σύνδεσμου (Ε.Υ.Σ., Πρόεδρος Καθ. ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος) με τίτλο: «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στην Αχαΐα».

Τέλος, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν 10 παράλληλες εκδηλώσεις ξεκινώντας από το πρωί με την διπλή εκδήλωση παρουσίασης ιδεών και δικτύωσης «Pitching Event έργου AGROINNOECO BALKAN MED PROGRAMME» και «Networking Event» μια συνδιοργάνωση του Επιμελητήριου Αχαΐας, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια του έργου AGROINNOECO, στον Συνεδριακό χώρο της Έκθεσης στο Royal Theater. Στην διπλή αυτή εκδήλωση παρουσιάστηκαν 32 επιχειρηματικές ιδέες από την Ελλάδα, την Βουλγαρία και Αλβανία και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις b2b μεταξύ περισσότερων απο 20 επιχειρηματικών ομάδων με τουλάχιστον 8 εκπροσώπους stakeholder οργανισμών και από τις 3 χώρες. Διοργανωτής της επόμενης εκδήλωσης «20 Minutes of Innovation» ήταν η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών EUROAVIA PATRAS, ενώ στη συνέχεια ακολουθήσε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Βιομηχανική Επανάσταση μέσω της Πληροφορικής».

Μια συνδιοργάνωση με τίτλο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Επιχειρείν” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και τέλος την συμμετοχή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδος (ΣΕΒ). Στη συνέχεια ακολουθήσε η εκδήλωση με τίτλο «Το παιχνίδι της ιδέας και πως να το κερδίσετε», μια διοργάνωση της ΕΥΔ ΕΠ Βορείου Αιγαίου & της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ μετά τη λήξη της ακολουθησε η εκδήλωση με τίτλο «Δράσεις της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μια συνδιοργάνωση του Επιμελητήριου Αχαΐας και του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, διεξήχθη εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Καινοτόμες λύσεις πιστοδότησης Μικρομεσαίων και Νεοφυών Επιχειρήσεων», ακολούθησε ο διαγωνισμός και η βράβευση των επιχειρηματικών ομάδων που αναδείχτηκαν μέσα από το 54 ώρες workshop του «Startup Weekend Patras (SWP) by Google for Startups» και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια δια δραστική εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Patras IQ μέσα από τα μάτια των νέων μας» στην οποία συμμετείχαν οι διοργανωτές και οι εθελοντές της Έκθεσης με κύριο θέμα τον απολογισμό της, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αλλά σίγουρα όχι τελευταία καθώς τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από την διαλογική συζήτηση θα αξιοποιηθούν στην επόμενη διοργάνωση.

Διοργάνωση

Εγγραφείτε στο newsletter μας