Company logo

. Ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων - Τμ. Χημείας Πανεπιστήμιο Πατρών

Πληροφορίες - Θεματική Περιοχή Θεματική Περιοχή : Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα
Tμήμα : Τμ. Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το εργαστήριο παρουσιαζει τέσσερις καινοτομίες. Η πρώτη καινοτομία αφορά την «Παραγωγή Οίνου στο ψυγείο του καταναλωτή», το οποίο μπορεί να λάβει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιτυγχάνεται μέσω κυκλοφορίας στο Super market: (1) συσκευασίας που περιέχει σκόνη ακινητοποιημένων κυττάρων σακχαρομυκήτων σε νανο- και μικρο-σωληνοειδή κυτταρίνη από πριονίδι ξύλου ή/και (2) συσκευασίας που περιέχει την παραπάνω σκόνη σε μίγμα με αποξηραμένο γλεύκος σταφυλιού. Η δεύτερη καινοτομία αφορά την «Παραγωγή Ζύθου στο ψυγείο του καταναλωτή», το οποίο μπορεί να λάβει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιτυγχάνεται μέσω κυκλοφορίας στο Super market: (1) συσκευασίας που περιέχει σκόνη ακινητοποιημένων κυττάρων σακχαρομυκήτων σε νανο- και μικρο-σωληνοειδή κυτταρίνη από πριονίδι ξύλου ή/και (2) συσκευασίας που περιέχει την παραπάνω σκόνη σε μίγμα με αποξηραμένο ζυθογλεύκους. Η τρίτη καινοτομία αφορά την «Ψυχρή Παστερίωση υγρών τροφίμων». Η υπάρχουσα τεχνολογία για την απομάκρυνση μικροοργανισμών στις βιομηχανίες υγρών τροφίμων περιλαμβάνει τη χρήση πορωδών μεμβρανών. Ωστόσο, αυτά τα υλικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής και έτσι οι μικρές βιομηχανίες δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Η νανο- και μικρο-σωληνοειδή κυτταρίνη από πριονίδι ξύλου, ένα υλικό του αμελητέου κόστους, βρέθηκε κατάλληλη για την απομάκρυνση των μικροοργανισμών από υγρά τρόφιμα μέσω εγκλωβισμού των κυττάρων στη σωληνωτή κυτταρίνη. Διάφορα υγρά τρόφιμα (πχ οίνος, χυμοί, μπύρα, πόσιμο νερό, άλμες κλπ.) μολυσμένα με μικροοργανισμούς αντλήθηκαν συνεχώς μέσω της νανο- και μικρο-σωληνοειδούς κυτταρίνης. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου χρησιμοποιώντας 2.5L βιοαντιδραστήρα οδήγησαν σε 99,9% μικροβιακή απομάκρυνση, και επικυρώθηκαν με χρήση συνεχούς φίλτρου 10L, το οποίο οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα (απόδοση 99%). Η τέταρτη καινοτoμία αφορά την «Παραγωγή προβιοτικής αρχικής καλλιέργειας πολλαπλής χρήσης με πρώτη ύλη το τυρόγαλα». Το προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει σε χάρτινη ή πλαστική συσκευασία στο super market και εκτός από την καλλιέργεια, βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να γίνει για παραγωγή φέτας, σκληρών τυριών, ζύμης αρτοποιίας, ποτού κεφίρ. Η καλλιέργεια παρέχει αντίσταση στην αλλοίωση των τυριών, δημιουργία οπών, νέα είδη τυριών, βελτίωση γεύσης και αρώματος. Επίσης, έχει χαμηλό κόστος λόγω της απλής μεθόδου θερμικής ξήρανσής της, και μείωση του κόστους επένδυσης, που σε συνδυασμό με την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων από τυρόγαλα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας λόγω βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους επενδυτές και οδηγεί σε εμπορικό όφελος.



Πληροφορίες

ΥΠΕΥΘ.: Μαρία Κανελλάκη

  Τηλ. +302610962959, Fax:
  Email: M.Kanellaki@upatras.gr
  


Θέση Περίπτερου :

Cinque Terre


PDF / Ενημερωτικό υλικό

<
500x500