Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα
Company logo

Ανάπτυξη μοριακών τεχνικών έλεγχου ποιότητας περιβάλλοντος και τροφίμων

Περίπτερο : 66

Υπεύθ.:ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Company logo

Το εργαστήριο μας θα επιθυμούσε να συμμετέχει στην έκθεση PATRASIQ 2017 με δυο καινοτομίες. Η πρώτη καινοτομία αφορά την «Παραγωγή Οίνου στο ψυγείο του καταναλωτή», το οποίο μπορεί να λάβει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιτυγχάνεται μέσω κυκλοφορίας στο Super market: (1) συσκευασίας που περιέχει σκόνη ακινητοποιημένων κυττάρων σακχαρομυκήτων σε νανο- και μικρο-σωληνοειδή κυτταρίνη από πριονίδι ξύλου ή/και (2) συσκευασίας που περιέχει την παραπάνω σκόνη σε μίγμα με ξηρανθέν γλεύκος σταφυλιού. Η δεύτερη καινοτομία είναι η Ψυχρή Παστερίωση υγρών τροφίμων. Η υπάρχουσα τεχνολογία για την απομάκρυνση μικροοργανισμών στις βιομηχανίες υγρών τροφίμων περιλαμβάνει τη χρήση πορωδών μεμβρανών. Ωστόσο, αυτά τα υλικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής και έτσι οι μικρές βιομηχανίες δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Η νανο- και μικρο-σωληνοειδή κυτταρίνη από πριονίδι ξύλου, ένα υλικό του αμελητέου κόστους, βρέθηκε κατάλληλη για την απομάκρυνση των μικροοργανισμών από υγρά τρόφιμα μέσω εγκλωβισμού των κυττάρων στη σωληνωτή κυτταρίνη. Διάφορα υγρά τρόφιμα (πχ οίνος, χυμοί, μπύρα, πόσιμο νερό, άλμες κλπ.) μολυσμένα με μικροοργανισμούς αντλήθηκαν συνεχώς μέσω της νανο- και μικρο-σωληνοειδούς κυτταρίνης. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου χρησιμοποιώντας 2.5L βιοαντιδραστήρα οδήγησαν σε 99,9% μικροβιακή απομάκρυνση, και επικυρώθηκαν με χρήση συνεχούς φίλτρου 10L, το οποίο οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα (απόδοση 99%).

Περίπτερο : 19

Υπεύθ.:ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Company logo

ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ DNA Η διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων για τον προσδιορισμό της προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων καθώς και την παρακολούθησή τους σε όλα τα στάδια της αλυσίδας από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διανομή μέχρι τον τελικό καταναλωτή (ιχνηλασιμότητα), έχει θεμελιώδη σημασία για την προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών. Ανταποκρινόμενη στην παραπάνω κοινωνική πρόκληση, η ομάδα του Eργαστηρίου Aναλυτικής Xημείας στο Τμήμα Χημείας του Παν/μίου Πατρών, μετά από πολυετή έρευνα, έχει αναπτύξει: (1) Βιοαισθητήρες για ταχεία ανίχνευση του DNA με γυμνό μάτι αξιοποιώντας τις μοναδικές οπτικές ιδιότητες νανοσωματιδίων/μικροσωματιδίων. (2) Αναλυτική μικροδιάταξη για ανίχνευση DNA συνδυάζοντας κινητό τηλέφωνο και βιοαισθητήρα. (3) Αναλυτικές μικροδιατάξεις που επιτρέπουν αυτοματοποιημένη ποσοτικοποίηση του DNA διαφόρων ειδών για εντοπισμό νοθείας σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. (4) Αναλυτικές ψηφίδες για ταχύτατες αναλύσεις DNA σε τρόφιμα. (5) Βιοαισθητήρες για την ανίχνευση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα. Οι επιδόσεις των βιοαισθητήρων και των αναλυτικών μικροδιατάξεων έχουν ήδη αξιολογηθεί με δείγματα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχει πληθώρα αγροτικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα για καινοτόμες δραστηριότητες, οι προαναφερθέντες βιοαισθητήρες και αναλυτικές μικροδιατάξεις επιτρέπουν την επισήμανση των προϊόντων και πιστοποιούν την αυθεντικότητά τους παρέχοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύουν από τη νοθεία.

Περίπτερο : 25

Υπεύθ.:ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Company logo

Παρουσιαση αποτελεσματων αγροβιοδυναμικης διαχειρισης σε ελαιωνες ποικιλ κουτσουρελια κορωνεικη μεγαριτικη. Βραβευθεντα ελαιολαδα.

Περίπτερο : 37

Υπεύθ.:ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Company logo

Η ερευνητική μας ομάδα δραστηριοποιείται στη μελέτη της ποιότητας, της χημικής σύστασης και της θρεπτικής και θεραπευτικής αξίας φυτικών προϊόντων. 1) Αναπτύσσει και παρέχει εξειδικευμένες αναλύσεις της σύστασης φυτικών προϊόντων, για παράδειγμα σύσταση και περιεκτικότητα αιθερίων ελαίων αυτοφυών και καλλιεργούμενων αρωματικών φυτών, περιεκτικότητα δευτερογενών μεταβολιτών (π.χ. φλαβονοειδών, κροκινών, ναφθοδιανθρονών, υδατανθράκων) σε εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών, φυτοθεραπευτικά σκευάσματα και προϊόντα της μέλισσας. 2) Διεξάγει αναλύσεις γευσιγνωσίας 3) Μελετά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων και απομονωμένων φυσικών προϊόντων 4) Υποστηρίζει συμβουλευτικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων

Περίπτερο : 67

Υπεύθ.:ΛΑΜΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Company logo

Παρουσίαση δύο έργων (FOODING, AGROINNOECO), τα οποία αναφέρονται σε ενσωμάτωση καινοτομικών ιδεών στον τομέα της αγροδιατροφής και γαστρονομίας.

Περίπτερο : 6

Υπεύθ.:ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Company logo

Περίπτερο : 56

Υπεύθ.:ΚΟΥΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

500x500